Jak sušit houby, ovoce a zeleninu
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Ovoce je výborným zdrojem vitamínů pro naše tělo. Jeho spotřeba je však dočasná, proto se snažíme ovoce uskladňovat různými způsoby, aby nám vydrželo co nejdéle. Nejčastějším typem konzervace je zavařování.
Při tomto procesu se ovoce vaří, což má neblahý dopad na vitamínovou hodnotu a většina vitamínů se ztrácí. Mnohem lepším způsobem uskladnění je sušení. Při sušení se zachovává téměř 70 % vitamínů z plodu. Sušit můžeme téměř všechny typy ovoce i zeleniny.
Při sušení se ovoce zbavuje veškeré vody, tedy v plodu zůstává jen výživná sušina. Na dobrém sušeném ovoci si určitě pochutnáte během zimních večerů nebo se stanou vhodnými přísadami do různých koláčů.
Nejlepší sušičky potravin na trhu
Název
Hodnocení
Detail
G21 Breezer Zobrazit produkt Klarstein Fruit Jerky 9 Zobrazit produkt Vigan Mammoth ESP4DG Zobrazit produkt G21 Mistral ✔ PRO NÁROČNÉ Zobrazit produkt
Sušení v troubě
Ovoce můžeme bez větších problémů sušit i v troubě. Na plechy nebo síta naskládáme na tenko nakrájené zdravé ovoce. Každý druh ovoce si vyžaduje jinou teplotu sušení. V troubě sušíme většinou při teplotě 65 až 80 stupňů Celsia. Sušení se provádí ve třech etapách:
- První etapa trvá přibližně 2–3 hodiny a při teplotě 65 stupňů.
- Ve druhé etapě zvýšíme teplotu na 70 až 80 stupňů a ovoce sušíme cca 15 hodin.
- Třetí etapa spočívá v chladnutí vysušeného ovoce. Troubu vypneme a ovoce v ní necháme další den.
Pokud ovoce nebude dostatečně suché, tak ho dosušíme při teplotě 70–80 stupňů Celsia. Během celého sušení zabezpečujeme větrání trouby zapnutím ventilátoru v troubě nebo mezi dvířka dveří vložíme utěrku. Pořadí plechů v troubě průběžně měníme, aby se všechno ovoce vysušilo rovnoměrně. Nevýhodu je, že proces je zdlouhavý a ztratí se při něm mnoho energie.
Vybíráme z katalogu
Klarstein Trouba Elizabeth Slim 45 cm
Klarstein
Sušička ovoce
Mnohem lehčím a účinnějším způsobem sušení ovoce je použití sušičky ovoce. Skládá se z přístroje, z něhož proudí teplý a suchý vzduch, několika sít a poklopu. Na síta naskládáme nakrájené ovoce a umístíme je na zdroj teplého vzduchu. Síta zakryjeme poklopem a přístroj zapneme.
Existují sušičky, v nichž ještě sušení neprobíhá automaticky a nemůžete si zvolit dobu sušení, proto vám doporučujeme sáhnout po těch, které tyto základní funkce obsahují. Sušení trvá obvykle několik hodin. Vysušené ovoce můžete rovnou uskladnit, a to v zavařovací láhvi nebo papírovém sáčku na chladném a suchém místě.
Pomocí sušičky si můžete vyrobit i zdravou domácí vegetu bez glutamanu.
Ovoce, houby, maso i bylinky
K sušení v troubě jsou vhodné zejména ovoce, zelenina a houby, sušička zvládne kromě nich i sušení masa a bylinek. Takovýmto způsobem můžete sušit fíky, jablka, pomeranče, švestky, hrušky, meruňky, banány i hrozny. Ze zeleniny je k sušení vhodná mrkev a petržel, rajčata, paprika, feferonky, chilli nebo hrách. Chutné jsou i sušené houby (např. smrčky), maso, ale i bylinky. Např. máta, majoránka, bazalka, meduňka, šalvěj nebo medvědí česnek.
Postup pro sušení v troubě je stejný – na plech vystlaný pečícím papírem je třeba dát v jedné vrstvě nakrájené potraviny a vložit jej do trouby předehřáté na 40 °C. Dvířka je třeba nechat pootevřená, aby z trouby unikala vlhkost. Po 30 minutách je třeba ovoce, zeleninu nebo houby promíchat, po 2 hodinách zvýšit teplotu na 50 – 60 °C. Ke konci sušení je vhodné teplotu opět snížit na 40 °C. Doba sušení závisí na druhu plodin a velikosti kousků.
Sušení v sušičce je o něco jednodušší. Nakrájené ovoce (obvykle jde o 0,5 cm plátky) je třeba vložit do sušičky a zvolit teplotu podle návodu. U jablek je to 30 – 50 °C, sušení potrvá 5 až 8 hod., u švestek by měla být teplota 40 – 50 °C a sušení potrvá 15 až 30 hod., pomeranče je třeba sušit při 60 °C kolem 10 hodin. Např. sušení ananasu trvá při teplotě 40 – 50 °C 9 až 12 hodin. Oblíbenou volbou je sušení zeleniny v sušičce potravin. Tímto způsobem můžete sušit rajčata (při 50 °C 7 až 10 hodin), mrkev (při 52 – 56 °C 6 až 10 hodin), petržel (při 35 – 65 °C 6 až 8 hodin), papriku (při 50 °C 7 až 10 hodin), chilli (při 35 °C 10 hodin) či cibuli (při 50 °C 6 hodin). Houby můžete sušit také při teplotě 40 – 50 °C, potrvá to kolem 8 hodin.
Zvláštní kapitolou je sušení masa. Třeba ho nakrájet na 3 až 5mm plátky, můžete ho dát do marinády (např. z worčestrové omáčky, soli, pepře, česneku a chilli) a následně do trouby (třeba ho zavěsit na háčky nebo přehodit přes nerezovou tyčku) nebo do sušičky (při 70 °C 6 až 12 hodin). V troubě bude zapotřebí také plech na zachytávání šťávy z masa. Je třeba jej sušit při nízké teplotě (jinak by se upeklo). Usušené maso vyjměte na vzduch a nechte pár hodin uležet.
Vybíráme z katalogu
Clatronic DR 2751 sušička ovoce
Sencor SFD 742RD sušička ovoce
CONCEPT SO-1015
Rady pro účinnější sušení
1. Pokud chcete, aby si ovoce zachovalo svoji původní pestrou barvu, můžete ho před sušením namočit do vody s citrónovou šťávou.
2. To, že je proces sušení opravdu ukončený, si můžete zkontrolovat tím, že po stlačení plodu nevytéká žádná tekutina a vnitřek je suchý.
3. Bylinky jsou na sušení nenáročné. Můžete je sušit na vzduchu, buď svázané ve svazcích nebo rozprostřené na podnosu. Sušte je však ve stínu, zachovají si tím mnohem víc aromatických látek.
Uskladnění sušeného ovoce a zeleniny
Ovoce a zelenina, které se podrobily sušení má velký sklon pohlcovat vlhkost ze vzduchu. Místo jeho uskladnění si určitě vybírejte pečlivě. Nejvhodnější jsou vzduchotěsné nebo mrazicí nádoby, které chrání ovoce a zeleninu před hmyzem a případnými plísněmi.
Při dlouhodobém skladování je méně vhodné použit látkové pytlíky. Kromě vlhkosti mohou do plodů proniknout i moly.
Jak využít sušené ovoce a zeleninu?
Kromě běžné konzumace můžete využit sušené ovoce a zeleninu na zpestření některých jídel. Ovoce můžete přidat do snídaňových cereálií nebo do jogurtu. Také do některých nápojů, jako je červené víno nebo čaj. Je výbornou surovinou do koláčů a různých jiných dezertů. V případě zeleniny je možnost přidávání do hlavních jídel nebo polévek.
Nejčastější otázky – FAQ
Jak sušit levanduli?
Jak sušit goji?
Na jakou tloušťku nakrájet ovoce a zeleninu, které chci sušit?
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Máte doma závěsy? Hodí se nejen do obývacího pokoje či ložnice, ale i do dětského pokoje a kuchyně. Jsou dekoračním doplňkem, který dodá místnosti svébytný ráz.
Co dělat, když máte jen jednu dětský pokoj, ale dvou mrňousů? Skvělým řešením, které šetří místo, je patrová postel. Děti ji budou milovat, hrozí však, že se poperou o to, kdo bude spát...
Předsíň je první místnost, kterou návštěvník vašeho bytu uvidí. Proto by měla působit přívětivě a vyvolávat v hostech hřejivou atmosféru hned po vstupu do bytu. Zajistit to můžete...
Publikováno dne: 09.03.2018
Posledná aktualizácia: 14.03.2023
V této kategorii najdete i:
Nafukovací postel má množství výhod a ocení ji i vaše peněženka. Nabízíme vám návod, jak na výběr vhodné nafukovací matrace, čeho si při koupi všímat a na co nezapomenout.
Čištění čelního skla zevnitř i zvenku není vždy tak jednoduché. S účinným čištěním vám však může pomoci několik triků.
Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.