Jak uskladnit ovoce a zeleninu
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Správné uskladnění ovoce a zeleniny potrápilo už nejednoho zahrádkáře. Ovoce, které po měsících podlehlo plísním nebo zničená kila zeleniny představují velké škody.
Pokud vám urodila zahrada mnohem víc, než jste očekávali, a potřebujete poradit jak správně uskladnit úrodu, pojďte se s námi naučit, jak na správné zazimování plodin bez toho, aby nastaly výrazné škody.
Jak uskladnit hrušky a jablka
Před tím, než začnete samotné uskladňování ovoce, je důležité plody zkontrolovat, zda není napadnuté, aby se případní škůdci nepřenesli na ostatní úrodu. Už při samotném sběru je prioritní zaházení s ovocem. Obírejte za sucha, nejvhodnější jsou chladné dny nebo časná rána, při relativně nízkých teplotách. Plody obírejte i se stopkou. Nehažte je, aby se nevytvořila potlučená místa, ktará jsou víc náchylná na choroby a plísně.
Plody umyjte a vysušte, přičemž je zabalte do novinového papíru a opatrně uložte do přepravky. Papír vyloučí riziko plísní, které by se mohly vytvořit. Vhodné přepravky, případně nádoby jsou bez výčnělků a z vnitřní strany hladké.
Jak uskladnit bobulovité ovoce
Na uskladňování bobulovitého ovoce použijte zmrazení. Při samotném procesu mrazení dochází k zastavení všech reakcí v buňkách a ovoce se dál neznehodnocuje a navíc se v něm uchovává až 80–90 % vitamínů.
Postup je jednoduchý. Nejlepší je zmrazovat ovoce hned po sběru, zbytečné uskladňování v ledničce jen sníží hodnotu vitamínů. Ovoce umyjte a zabalte do mikrotenových sáčků, popřípadě skleněných nádob. Nevytvářejte příliš velké balíky, aby se nevytvořilo příliš ledu. Ideální teplota je -18 až -30 °C.
Tento proces můžete opakovat i se zeleninou.
Výroba sirupu, moštu nebo džemu
Z poškozeného ovoce, které nelze dále skladovat, můžeme získat vynikající sirupy, šťávy a džemy. Pokud máte příliš ovoce, určitě se vyplatí sáhnout po této metodě uchování.
Skladování košťálové zeleniny
Při skladování košťálové zeleniny máte hned několik možností. Můžete si vytvořit pařeniště a do příčných rýh poukládat hlávky kapusty či zelí bez obalových lístků a zasypat je pískem nebo zeminou. Dejte si však pozor, aby se zelenina vzájemně nedotýkala.
Další možností je přikrýt zeleninu, kterou si nejdřívě poukládáte do přepravek, síťkou, aby se k ní nedostali hlodavci, a vytvořit izolační vrstvu pomocí listí nebo slámy. Úrodu je možné skladovat i na půdě, kde zeleninu poukládáme do sena a přikryjeme izolační vrstvou.
Skladování kořenové zeleniny
Kořenová zelenina je schopná přečkat dlouhé měsíce ve sklepě při dobrém zazimovaní. Můžete vykopat jámu, do níž vaši úrodu uložíte, nebo ji skladovat volně v bedničkách. Dobrou alternativou je uskladňování zeleniny v přepravkách zasypaných pískem. Vyberte si bedničku, do které dáte písek, popřípadě hlínu a zeleninu do bedničky poukládejte tak, aby trčela jen vrchní část s listovým srdíčkem. Pokud si troufáte, můžete vytvořit i kopečky písku volně ve sklepě a zeleninu zasypat, je to jen na vás.
Na půdě můžete skladovat cibuli, přičemž to vůbec není složité. Přikryjte ji novinovým papírem, a pokud se blíží tuhý mráz, izolujte ji ještě slámou.
Podmínky na uskladnění
Místnost, v níž budeme ovoce/zeleninu skladovat, by měla být tmavá a udržovat teplotu nad nulou ( 0–4 °C). Ideální je suterén nebo zapuštěný sklep s vysokou vzdušnou vlhkostí. Důležité je větrání místnosti, cirkulace vzduchu totiž znemožní tvoření hub. Vzdušná vlhkost s kombinací nízké teploty je důležitá z toho hlediska, že udržuje dlouhodobě chuť a barvu ovoce/zeleniny.
Pravidelně kontrolujte stav teploty i vlhkost v místnosti. Teplota by neměla klesnout pod nulu a ideální stav vlhkosti je 80 až 90 %.
Dezinfekce prostoru i bedniček, v nichž budeme uskladňovat naši úrodu, je důležitou součástí procesu. Na dezinfikování použijte horkou vodu nebo páru, která si s bakteriemi poradí. Pokud chcete razantnější řešení, můžete zakoupit i chlorový přípravek nebo vápenné mléko s přídavkem modré skalice.
Časté chyby při uskladňování
Důležité je upozornit na časté chyby, které se při uskladňování ovoce a zeleniny vyskytují, a předejít jim.
Neskladujte zeleninu a ovoce v jedné místnosti spolu s kulinářskými potřebami do vaší garáže jko je benzín, nafta, barvy, mazadla či jinou chemií.
Některé druhy ovoce a zeleniny se při spoločném uskladňování výrazně ovlivňují, což se projevuje znehodnocováním jejich chuti. Je proto vhodné je skladovat odděleně. Pokud však nemáte na výběr, zkuste zeleninu poukládat do písku nebo do polyetylenových sáčků a zmírnit tento efekt.
Spojení různých odrůd jablek není dobrým nápadem a takté ani spojení zimní a rané úrody. Navzájem jsou totiž schopné ovlivňovat vlastní chuť a zrání.
Autor článku
Komentáre
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace

Patří zelená k vašim oblíbeným barvám? Pak se jí při zařizování bytu nemusíte vůbec obávat. Podívejte se, jak se hodí například do ložnice.

Bílá v ložnici? Určitě jí výběrem neuděláte krok vedle. Bílá je barvou čistoty, evokuje svěžest, vysoké hodnoty a ideály. Viz naše fotoinšpirácie.

Jednoduchá, jemná, čistá a nadčasová. Přesně taková je bílá barva, která se stále více objevuje i jako barva kuchyně.
Publikováno dne: 23.05.2018
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:

Kvalitní spánek je mimořádně důležitý pro děti i dospělé. V souvislosti s tímto tématem se stále více využívají zátěžové přikrývky, které díky své vysoké hmotnosti vytvářejí konstantní...

Nafukovací postel má množství výhod a ocení ji i vaše peněženka. Nabízíme vám návod, jak na výběr vhodné nafukovací matrace, čeho si při koupi všímat a na co nezapomenout.

Čištění čelního skla zevnitř i zvenku není vždy tak jednoduché. S účinným čištěním vám však může pomoci několik triků.

03/10/2018 23:16Proboha, milujete psaní a dřímali !!! ve Vás myšlenky???