Zavařená cuketa pod maso, na těstoviny, jako ananas nebo jako okurky – recepty
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Výhodou cukety je, že je opravdu variabilní a není náročná na pěstování. Můžete si z ní připravit předkrmy, hlavní jídla i dezerty. Cukety jsou známé i tím, že mají vysoké množství vody, nízké množství kalorií a zvyšují nutriční hodnotu každého jídelníčku. Mají množství zdravotních benefitů a slouží také jako prevence proti vážným onemocněním.
Léto je sezónou cukety. Ale pokud ji nechcete jíst jen během tohoto období, můžete si ji na různé způsoby zavařit. Recepty a tipy na zpracování najdete v tomto článku.
Zavaření cukety na slano, sladko, kyselo
Chcete si cuketu užívat i během zimních měsíců, nebo jste měli tak velkou úrodu, že ji nestíháte spotřebovat? Kromě toho, že ji můžete zmrazit, se dá i zavařovat. Velmi chutným způsobem je cuketová čalamáda, cuketové čatní i cuketová pomazánka. Tím, že je cuketa tak variabilní, si ji můžete zakonzervovat na slano, sladko, kyselo i „pikantně“. Záleží, co všechno do směsi přidáte. Urychlíte si přípravu různých jídel a inspiraci na vyzkoušení nových receptů.
Zavařená strouhaná cuketa – cuketová čalamáda
Do salátů, nebo jako příloha k jídlu? Pokud jste milovníky čalamády, vyzkoušejte i variantu s cuketou. Příprava této čalamády není složitá a stačí vám pár ingrediencí. Takže pokud chcete zpracovat svoji cuketovou úrodu více způsoby, určitě doporučujeme vyzkoušet tento recept.
Na přípravu cuketové čalamády budete potřebovat:
- 2 kilogramy cukety
- 250 gramů cibule
- 250 gramů mrkve
- 250 gramů zelené papriky
Nálev:
- 1 decilitr vody
- 2 decilitry octa
- 200 gramů cukru
- 1 balíček deka
Mrkev a cuketu nastrouhejte na středně hrubém struhadle, cibuli nakrájejte na kolečka a papriku na tenké plátky. Potom všechno spolu zamíchejte a nechte odstát aspoň 2 hodiny. Připravte si nálev – smíchejte všechny suroviny, chvíli povařte a před nalitím do lahví nechte vychladnout. Odstátou cuketovou směsí naplňte předpřipravené sterilizované lahve. Snažte se co nejvíc využít místo ve sklenici. Potom zalejte nálevem a uzavřete příslušnými sterilizovanými víčky.
Cuketovou čalamádu sterilizujte ve velkém hrnci, s vodou sahající do výšky 10 centimetrů. Vařte 15 minut při 80 stupních (doporučujeme si teplotu ověřit pomocí teploměru). Po uvaření nechte vzhůru dnem vychladnout, zkontrolujte, zda jsou víčka dobře přichycená a skladujte ve spíži nebo sklepu. Před použitím nechte aspoň měsíc odležet, špatně přichycené sklenice spotřebujte co nejdříve.
Zavařená cuketa jako okurky
Kyselé okurky miluje asi každý z nás. Díky specifické chuti se hodí jako příloha k masitým jídlům nebo do salátů. Vyzloušejte tento rok okurky zaměnit za cuketu. Chutná skvěle a navíc je zdravá. Příprava vám potrvá přibližně 60 minut a čas sterilizace trvá 20 minut.
Na přípravu budete potřebovat:
- 3–4 cukety střední velikosti (záleží i od množství dužiny)
- 7 kusů 7dcl sklenic
Nálev:
- 2 litry vody
- 1 nakladač (100 g)
- 0,5 litru kvasného lihového octa
- 1 menší šálek krystalového cukru (cca 150 gramů), záleží i na chuti
- Na dochucení čerstvý kopr, cibule, mrkev, česnek, feferony – záleží na vašich preferencích
Nejdříve si připravte nálev. S vodou smíchejte všechny ingredience a nechte povařit 5 minut. Potom směs nechte vychladnout. Připravte si i sklenice na zavařování, které sterilizujte. Cuketu důkladně umyjte a osušte. Nakrájejte na tenčí obdélníky a odstraňte dužinu. Připravte si suroviny na dochucení – čerstvý kopr, plátky cibule, kolečka mrkve, celý česnek a feferony.
Do čisté sklenice poskládejte nakrájrnou cuketu. Začněte těmi většími a menší poukládejte na vršek. Snažte se co nejlépe využít prostor. Mezi kousky cukety přidávejte ingredience na dochucování. Náplň by měla sahat 5–10 mm pod okraj sklenice a řezy cuket by měly být ponořené v nálevu. Hrdlo sklenice potom utřete a uzavřete sterilizovaným víčkem. Do většího hrnce poukládejte naplněné sklenice a dolejte studenou vodou, která by měla sahat do 2/3 sklenice. Přiveďte do varu a nechte aspoň 5 minut. Ochlazené sklenice uskladněte na suché, chladné a studené místo. Předtím ještě zkontrolujte, zda víčka dobře drží.
„Ananasový“ kompot z cukety
Cuketa na styl ananasového kompotu? Je to sice neobvyklý recept, ale určitě stojí za vyzkoušení. Jeho výhodou je skvělá chuť, množství způsobů využití a nižší množství cukru. V cuketě zachováte všechny důležité vitamíny a minerály.
Na přípravu kompotu budete potřebovat:
- 2,5 kilogramu očištěné cukety
- 50 mililitrů octa
- 2 litry vody
- 1 litr ananasového džusu
- 750 gramů krystalového cukru
Cuketu nejdříve oloupejte, vydlabte semínka a pokrájejte ji na hrubší plátky, které budou připomínat poloviční kroužky ananasu. Způsob krájení závisí i na velikosti sklenic. Potom ji nasypte do hrnce, zalejte vodou, octem a nechte stát celou noc.
Druhý den přimíchejte do směsi ananasový džus a krystalový cukr. Cuketový kompot povařte 15 až 20 minut, dokud se cuketa nezačne lesknout. Hotový kompot můžete i za horka nalít do sterilizovaných sklenic, dobře je uzavřete a nechte pod utěrkou chladnout do druhého dne. Hotové kompoty potom skladujte ve spíži a už po pár týdnech si můžete vychutnat jejich příjemnou ovocnou chuť.
Zavařená pikantní cuketa
Preferujete pikantní jídla? Připravte si tuto specialitu – zavařrnou cuketu s chilli. Využijete ji jako přílohu ke slaným jídlům, jako zeleninu pod maso nebo si ji můžete dát i samostatně.
Na přípravu zavařené pikantní cukety budete potřebovat:
- 3 cukety
- 2 větší chilli papričky
- 2 stroužky česneku
Nálev:
- 2 litry vody
- Špetku kyseliny citronové
- 500 mililitrů octa
- 500 gramů krystalového cukru
- 1 balíček nakladače
Nejdříve si připravte cuketu – umyjte ji a nakrájejte na kolečka. Oloupejte česnek, umyjte a nakrájejte také chilli papričky. Nálev si připravíte tak, že smícháte vodu s octem, cukrem, nakladačem, kyselinou citronovou, povaříte a necháte vychladnout.
Do sterilizovaných lahví poskládejte do vrstev cuketu, česnek a chilli, později zalejte nálevem. Lahve uzavřete připravenými víčky, vložte do hrnce naplněného do poloviny vodou a sterilizujte asi 5 minut od bodu varu. Zavařené lahve nechte vychladnout a otočte vzhůru dnem pod utěrkou. Skladujte ve spíži nebo skilepě. Pokud si chcete připravit klasický cuketový kompot, tak jen vynechejte chilli papričky a česnek.
Cuketové čatní
Slyšeli jste už o čatní? Je to tradiční pochoutka z indické kuchyně, která dochutí hlavní jídlo, doplní nevýrazný typ pokrmu a svou jasnou barvou doplní stůl. Výhodou je i široké spektrum chuti – od ostré po více sladkou. Základem celé směsi jsou pasírovaná rajčata a chuť čatní zjemní právě cuketa. Směs se hodí např. i na těstoviny.
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat:
- Větší cuketu
- 1 kilogram rajčat
- 1 kilogram zelené papriky
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 gramů zázvoru
- 50 gramů hrozinek
- 50 gramů sušených švestek (nebo datlí)
- Feferonky (když máte rádi pikantní jídla)
- Sůl a vinný ocet na dochucení
Jakoo první očistěte cuketu od slupky a semínek. Loupat se nemusí jen v případě, když je cuketa mladá. Následně ji pokrájejte na malé kostky. Ostatní suroviny také pokrájejte nadrobno, kromě hrozinek. Přidejte k cuketě a celou směs duste v hrnci s půllitrem vody, 3 PL octa a půlkou čajové lžičky soli.
Přibližně po dvou hodinách by měly být všechny druhy zeleniny dostatečně měkké. Posledním krokem přípravy čatní je naplnění menších zavařeninových sklenic směsí, uzavření víčkyi a otočení vzhůru dnem. Pokud chcete čatní uchovávat déle, zavařte ho v hrnci nebo v troubě na plechu.
Oblíbená cuketová hořčice
Nemáte rádi klasickou hořčici? Vyzkoušejte cuketovou hořčici, která je jemnější, zdravější a má víc zeleninovou chuť.
Na přípravu této cuketové hořčice budete potřebovat:
- 2 kilogramy cukety
- 1 stroužek česneku
- 1 feferonku
- 1 decilitr octa
- 70 gramů soli
- 150 gramů cukru
- 2,5 decilitru oleje
- ½ čajové lžičky mletého černého koření
- 4 decilitry plnotučné nebo dijonské hořčice
Cuketu nakrájejte a vyčistěte, přidejte oloupaný a nakrájený česnek, feferonku, ocet, sůl, koření, cukr, olej a hořčici. Všechny suroviny dobře promíchejte. Vařte na mírném ohni, dokud cuketa úplně nezměkne. Potom celou směs rozmixujte a nalejte do sterilizovaných sklenic. Dobře utáhněte víčka a sterilizujte. Hotovou hořčici nechte vychladnout a skladujte ve spíži.
Cuketová pomazánka
Vytvořte si lahodnou cuketovou pomazánku, na které si bude pochutnávat celá rodina. Hodí se ke snídani, večeři i na cesty, když si budete chtít jen něco zakousnout. Její příprava je rychlá, jednoduchá a zároveň zdravá.
Na přípravu cuketové pomazánky budete potřebovat:
- 2 kilogramy cukety
- 5 kusů cibule
- 3 kusy papriky
- 5 stroužků česneku
- 5 polévkových lžic citronové šťávy
- 1 čajová lžička cukru
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- Sůl, koření a feferonka (tu vynechejte, když chcete, aby pomazánku jedly i děti)
Cuketu oloupejte, vyčistěte od semínek a nakrájejte na kostky. K tomu přidejte nakrájenou cibuli, vyčištěnou a nakrájenou papriku, česnek, citronovou šťávu, cukr, sójovou omáčku, sůl, koření a feferonku. Směs přesypte do hrnce, podlejte troškou vody, díky tomu cuketa pustí šťávu. Vařte přibližně 3–4 hodinky, dokud nebude zelenina dostatečně měkká a z cukety se neodpaří voda. Rozmixujte, dejte do skleniček a sterilizujte.
Cuketový lektvar
Kromě kompotu je další cuketovou pochoutkou lektvar. V této podobě je cuketa jen nosičem chuti a tvoří objem lektvaru. Základními tvůrci chuti jsou citron a zázvor (které mají také mnoho vitamínů a minerálů). Na tento recept můžete použít žlutou i zelenou cuketu.
Na litr lektvaru z cukety budete potřebovat:
- 2 kilogramy cukety
- 0,75 kilogramu cukru
- 8 citronů
- 60 gramů čerstvého zázvoru
- Hřebíček nebo skořice na zvýraznění chuti
Očištěnou cuketu nakrájejte, vložte do hrnce, zasypte cukrem a přidejte šťávu z citronů. Pokud máte rádi jemnější lektvar, můžete cuketu nastrouhat. Zázvor je třeba také oloupat a nastrouhat. Nebojte sa, že se vám směs připálí, i když to tak na začátku může vypadat. Když se hrnec zahřeje, cuketa pustí šťávu a cukr se rozpustí. Už tehdy to začne vypadat jako kompot.
Vařte aspoň hodinu, dokud není cuketa dostatečně měkká. Šťávy bude stále méně a tehdy je ten správný čas lektvar dovařit. Směs odstavte a ponorným mixérem nahladko rozmixujte. Vyzkoušejte, zda je lektvar dostatečně sladký, naplňte ho do lahví a 5 minut sterilizujte v hrnci. Pod utěrkou nechte lektvar vychladnout vzhůru dnem přibližně 12 hodin.
Vybíráme z katalogu

Sencor SPP 2100WH zavařovací hrnec, bílá

Víčko na zavařovací sklenice, 10 ks,

Tescoma Odpeckovávač třešní HANDY
Je možné vysušit cuketu?
Jednou z možností, jak zpracovat potraviny a prodloužit tak jejich výdrž, je sušení. Sušíme jablka, švestky, hrušky, ale zkoušeli jste sušit cuketu? Při velké úrodě je to další způsob, jak si ji vychutnávat i v zimě. Navíc se zachová většina výživných látek.
Při sušení cukety získáte 1 kilogram hotového výrobku z 10 kilogramů čerstvé zeleniny. Tím ušetříte místo při skladování. Důvodem je skutečnost, že největší podíl v cuketě má právě voda, která se při sušení odpaří. Proto dochází k velkým ztrátám hmotnosti. Sušení cukety má tyto výhody:
- V hotovém produktu se zachová 80–90 % stopových prvků, vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.
- Zachování zeleniny a absence chemikálií, které se běžně přidávají ke zpracovávaným potravinám ve velkém množství.
- Vysušit můžete jakýkoliv druh nebo poddruh cukety.
- Při správném skladování se vyhnete vzniku plísní a patogenních mikrobů, které se objevují, když nestihnete zpracovat čerstvou cuketu.
Postup sušení cukety
Kromě cukety můžete tímto postupem sušit i jiné druhy zeleniny. Jako první byste měli cuketu důkladně opláchnout, odřežte stonek a zadní část zeleninové dřeně. Mladou cuketu loupat nemusíte, ale u starší je slupka hrubší, takže ji musíte odstranit. U větších cuket vyberte lžičkou větší semínka. Cuketu nakrájejte na proužky, kostky nebo plátky, výběr je na vás. Před vlastním sušením nechte cuketu chvíli odstát a pro uvolnění šťávy ji můžete posypat solí. Tím se urychlí celý proces.
Sušit můžete více způsoby – v troubě, v elektrické sušičce nebo na slunci. Vyberte si podle toho, co je pro vás nejvíc praktické.
- V troubě: Sušení v troubě trvá 6–8 hodin. Použijte plech a papír na pečení, aby se cuketa nepřilepila. Kousky rovnoměrně poukládejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 50–55 stupňů Celsia. Cuketu byste měli pravidelně kontrolovat a v případě potřeby otáčet.
- V sušičce: Koupě sušičky je nejrychlejší a nejúspornější řešení. Vyčištěnou a nakrájenou cuketu poukládejte do sušičky na několik poschodí, zakryjte víkem a spusťte program. Cuketu pravidelně kontrolujte.
- Na slunci: tradičním řešením je sušení cukety na slunci. Nevýhodou je časová náročnost, protože na slunci se může sušit cuketa až několik dní. Na sušení zvolte rovný povrch (například plech) a rovnoměrně rozložte kousky zeleniny. Potom se ujistěte, že je vystavená slunečnímu záření. Zeleninu je třeba otáčet dvakrát denně, aby se usušila rovnoměrně.
Když budete vědět, že je cuketa dokonale usušená a připravená na skladování? Při dotyku by měla být elastická a neuvolňovat žádnou tekutinu. Její povrch bude scvrknutý. Na skladování použijte sklenici s víčkem nebo speciální plastové obaly s uzavíráním. Důležité je, aby nádoba nepropustila vlhkost a mikroorganismy.
Vybíráme z katalogu

CONCEPT SO-1015

Guzzanti GZ 507 sušička ovoce

Elektrická sušička ovoce, SO-1020, Concept

Profi Cook DR 1116 sušička ovoce

Sencor SFD 6600BK sušička ovoce

Concept SO2080
Mrazení cukety
Zmrazování je rychlý a jednoduchý proces uskladňování čerstvé cukety. Potom ji můžete používat přes zimu do různých receptů – do polévek, omáček, dušených pokrmů, pod maso nebo do pyré. Při mražení se zachovávají všechny vitamíny a užitečné stopové prvky. Na mrazení jsou vhodné všechny cukety – malé, velké, mladé i přezrálé. Před zpracováním je třeba každý plod zkontrolovat od stop hniloby a velkým poškozením slupky. Tyto cukety na mražení nepoužívejte, hlavně pokud ji plánujete vařit i pro děti.
Při mražení je důležitý výběr správné nádoby. Měl by to být obal, který vydrží dlouhodobé vystavení nízkým teplotám. Jsou to například:
- vakuové vaky se speciálním uzavíráním,
- silikonové formy,
- plastové nádoby na skladování potravin.
Obaly by měly být suché a čisté. Skleněné nádoby a velmi tenké plastové sáčky by se neměly používat – sklo v mrazničce praská a tenký dáček zkřehne. Pro jednodušší skladování dejte na nádobu etiketu s názvem zeleniny. Tak budete mít lepší přehled v mrazničce.
Příprava na skladování a různé typy mražení
Před zmrazováním cukety je třeba ji připravit. Odřežte oba konce cukety, umyjte ji pod studenou tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou. Při zmrazování mladé cukety není třeba odstraňovat slupku ani semínka. Dále je třeba ji zpracovat podle toho, v jaké formě ji chcete zmrazit a na co používat:
- Kroužky cukety – hodí se na přípravu horkých sendvičů, na smažení nebo do smoothie. Zeleninu nakrájejte na tenké kroužky, povařte v horké vodě asi 5 minut a rozložte je do nádoby na mražení, aby se neslepily. Mrazit můžete cuketu i bez vaření.
- Kostky z cukety – zmrazování ve formě kostek se hodí při použití do polévek, pod dušené maso nebo do bramborové kaše. Cuketu nakrájejte na kostky, posypte solí a nechte pár minut odstát. Potom kostky osušte utěrkou a vložte do vakuových sáčků (nebo jiné nádoby).
- Nastrouhaná cuketa – nejvíc se hodí na přípravu zeleninových placek, do krémových polévek nebo na přípravu koláčů. Cuketu vyčistěte od semínek a nastrouhejte na středně velkém struhadle. Výslednou hmotu vyždímejte od nadbytečné šťávy. Rovnoměrně cuketu rozložte v mrazicích nádobách.
- Cuketové pyré – tento způsob ocení hlavně maminky, které svoje děti potěší chutným cuketovým pyré. Smíchat ho můžete s různými umixovanými druhy ovoce. Cuketu očistěte od slupky a semínek, nakrájejte na kostky a uvařte do měkka. Potom rozmixujte na konzistenci kaše. Výslednou hmotu uskladněte v sáčcích nebo misce.
Vybíráme z katalogu
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace

Alespoň jednu vázu má doma asi každý. Může jít o skleněný kousek s jednoduchým designem, nebo například o kovovou dekorativní vázu. Jakou máte doma vy?

Máte doma závěsy? Hodí se nejen do obývacího pokoje či ložnice, ale i do dětského pokoje a kuchyně. Jsou dekoračním doplňkem, který dodá místnosti svébytný ráz.

Čeká vaši kamarádku tento rok svatba? Připravte jí rozloučenou se svobodou, na kterou nezapomene!
Publikováno dne: 07.07.2023
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:

Kvalitní spánek je mimořádně důležitý pro děti i dospělé. V souvislosti s tímto tématem se stále více využívají zátěžové přikrývky, které díky své vysoké hmotnosti vytvářejí konstantní...

Nafukovací postel má množství výhod a ocení ji i vaše peněženka. Nabízíme vám návod, jak na výběr vhodné nafukovací matrace, čeho si při koupi všímat a na co nezapomenout.

Čištění čelního skla zevnitř i zvenku není vždy tak jednoduché. S účinným čištěním vám však může pomoci několik triků.