Litinová pánev nejen na steaky: Vyberte si podle recenzí
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Kvalitní kuchyňské nádobí by v kuchyni rozhodně nemělo chybět. Často se soustředíme na moderní a designové spotřebiče, pěkný příbor a kvalitní prostírání. Zanedbává se to nejdůležitější. Nádobí, v němž jídlo připravujeme. Hrnce a pánve jsou tím nejpodstatnějším vybavením, které sehraje při přípravě jídla důležitou roli.
Dnes vám představíme litinovou pánev, která patří dlouhodobě k nejkvalitnějšímu nádobí v kuchyni. Ani ve vaší kuchyni by neměla určitě chybět.
Oblíbené litinové pánve
Název | Hodnocení | Detail |
---|---|---|
Lodge Litinová pánev 26 cm | Zobrazit produkt | |
Banquet Litinová pánev na dřevěném prkénku 20 cm ✔ LIDOVÁ VOLBA | Zobrazit produkt | |
Orion Wok | Zobrazit produkt |
Litinová pánev – Léty ověřená
Věřte nebo ne, ale drtivá většina profesionálních kuchařů nedá na litinovou pánev dopustit. Litina má jako každý materiál svoje nesporné výhody i nevýhody. Litinová pánev je prakticky nezničitelná. Odolná je vůči vysokým teplotám až do výšky 280 °C a obrovskou výhodou je také její vysoká a rychlá výhřevnost. Pánev se rovnoměrně rozehřeje po celém povrchu a velmi dobře kumuluje a izoluje teplo ještě dlouho po tom, když je pryč z plamene. Kromě toho je litinový povrch velmi odolný a vytváří si nepřilnavou vrstvu. Na rozdíl od teflonu nebo keramiky nemá povrch žádnou chemickou úpravu.
Výhody litinové pánve
- Extrémně odolný a trvanlivý materiál
- Odolný vůči poškrábání
- Odolný vůči vysokým teplotám
- „seasoning“ přirozený nepřilnavý povrch
- Dobrá izolace tepla
- Vhodná i do trouby
- Kvalita přípravy pokrmů
Nevýhody litinové pánve
- Nedoporučuje se mytí v myčce nádobí
- Potřebná pravidelná údržba
- Vypalování povrchu pánve
- Náchylnost ke korozi
- Vyšší cena
Vypálení povrchu pánve a její údržba
Odborně se tento proces nazývá také tzv. seasoning. Jde o proces, kdy se na povrchu litinové pánve vytváří přirozený nepřilnavý povlak bez použití jakýchkoliv chemikálií nebo umělých přípravků. Tak je v tomu v případě teflonových pánví, které ovládly kuchyně. Tomuto trendu podlehly i keramické pánve. Vypálení povrchu litinové pánve je důležité z hlediska udržení pánve v dobré kondici. Tento proces je nutné provést už před prvním použitím. Pokud se jídlo při přípravě připéká, vypalování zopakujte.
Jak pánev připravit na první použití?
- Do pánve nalejte trochu oleje a rozetřete po celém povrchu.
- Zapněte sporák na nejsilnější výkon nebo na největší plamen. Pánev nechte na sporáku, dokud se olej nezačne přepalovat, čehož znakem je bílý dým.
- Následně nechte pánev vychladnout, olej setřete suchou papírovou utěrkou a proces zopakujte ještě aspoň 2x.
Vytvoření nepřilnavého povrchu je velmi důležité z hlediska dlouhodobého používání. Seasoning zopakujte i v případě, když máte pocit, že vrstva už je oslabená a jídlo se opět začíná připékat. V tom případě pánev opláchněte horkou vodou, použijte trochu saponátu a opět proveďte proces vypalování. Po každém použití pánev umyjte a důkladně vysušte. Litina je náchylná ke korozi. Nikdy ji neumývejte v myčce nádobí.
Pokud máte problém s odstraněním připálených zbytků, nebojte se použít drátěnku nebo kartáč. Za pomoci horké vody a saponátu se zbavíte i připálenin a zbytků jídla. Pokud chcete předejít korozi, pravidelně pánev vypalujte.
Vybíráme z katalogu
Nerezová pánev WMF Cromargan® Profi, ⌀ 28 cm
- Ušetříte 360 Kč
Hliníková pánev s nepřilnavým povrchem ø 24 cm – Holm
Pánev WMF Steak Profi, ø 28 cm
Nerezová pánev WMF Cromargan® Profi ⌀ 20 cm
Pánev WMF NordicProfi, ø 24 cm
Pánev s rukojetí WMF PermaDur Pro, ø 24 cm
Lívanečník na 7 lívanců Nordic Ware Dollar
Ideální volba pro steak
Litinová pánev je známá svými perfektními vlastnostmi, které využívá při přípravě různých pokrmů. Nejčastěji se spojuje s grilováním a přípravou steaků. Díky svojí univerzálnosti je pánev vhodná na otevřený oheň, zahradní gril nebo do elektrické trouby. Litinovou pánev využijete i na grilování zeleniny nebo ryb. Dnes se litinové pánve prodávají obvykle s mřížkovaným (žebrovaným) povrchem.
Co byste měli ještě vědět?
Litinová pánev není vhodná do ledničky. Neuchovávejte v ní žádné potraviny, vlhké prostředí způsobuje korozi povrchu. Pokud chcete, aby byla pánev dokonale připravená na přípravu steaků, vložte ji na pár minut do předehřáté trouby. Po použití a umytí pánev vždy důkladně osušte. Při čištění se nebojte použít zrnkovou kávu. Nejenže pomůže při čištění, ale odstraní i aroma z jídla.
Používáním litinové pánve se zlepšují její vlastnosti. Litinové nádobí nakupujte od ověřených výrobců a distributorů. Tímto způsobem máte garanci kvality a zároveň si můžete ověřit reference konkrétních kusů. Mezi spolehlivé a frekventované výrobce je možné zařadit pánev Lamart, recenze chválí i značky Staub a Küchenprofi. Kvalitní litinovou pánev, v závislosti na průměru, koupíte od 800 do 4000 korun.
Autor článku
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Malá či velká botník, určitě by neměla chybět ve vaší předsíni. Jde o prakticky kousek, který vám pomůže udržovat pořádek a mít přehled ve vaší obuvi. Botník ve formě skříňky nebo...
Pokud máte rádi červenou barvu, určitě se jí při zařizování bytu nevyhýbejte. Hodí se do každé místnosti, dokonce i do koupelny. Nevěříte? Pak si to ověřte v naší galerii.
Všechny odstíny fialové se dají dobře kombinovat s bílými stěnami a doplňky. Do takového mixu zapadne i hnědý nábytek či koberec a podlaha. Přesvědčte se o tom s námi!
Publikováno dne: 31.03.2019
Posledná aktualizácia:
V této kategorii najdete i:
Nafukovací postel má množství výhod a ocení ji i vaše peněženka. Nabízíme vám návod, jak na výběr vhodné nafukovací matrace, čeho si při koupi všímat a na co nezapomenout.
Čištění čelního skla zevnitř i zvenku není vždy tak jednoduché. S účinným čištěním vám však může pomoci několik triků.
Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí. Překvapí svými výhodami.