Štěpení ovocných stromů – očkování, roubení, plátkování
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Pro zkušenější zahrádkáře možná nic nového, ale pokud jste v tomto směru nováčkem, určitě vás bude zajímat, co to vlastně štěpení ovocných stromů je a co všechno obnáší. Odpovědi na otázky, kdy a jak štěpit jabloně, třešně, švestky, meruňky či ořech a jaké nůžky či nůž použít už nemusíte hledat dál.
Očkování (štěpení) nebo roubování jsou dva možné způsoby nepřímého vegetativního rozmnožování ovocných stromů. Jaký je rozdíl a jak na to? Čtěte dál a dozvíte se víc.
Co ke štěpení a očkování potřebujete?
- Kvalitní, ostrý štěpařský nůž,
- ostrý očkovací nůž (pouze při očkování),
- zahradní nůžky a pilku na ovocné stromy,
- štěpařský vosk,
- štěpařskou pásku nebo pružné pásky lýka na obvazování.
Roubení
Rozšířeným způsobem nepřímého rozmnožování ovocných dřevin je v zahradnictví také roubení. Jde o princip, kdy se přenáší část jednoletého výhonu, případně letorostu bez listů se skupinou oček (pupenů) na vhodnou podnož.
Ideální podmínky
- podle ročního období jde o roubení předjarní, jarní nebo letní. Ideální je právě jarní nebo předjarní roubení (únor). Letní období je vhodnější pro očkování.
- roub a podnož by měly být přibližně stejně silné
- ideální je roubení v období vegetačního růstu
Výběr roubů a samotný proces
Rouby, nebo pokud chcete výhony se odebírají z ovocných stromů v období vegetačního klidu v měsících prosinec až leden. Mělo by jít o schopné (hrubší) rouby. Po odřezání je nutné rouby uskladnit na chladném místě (0 °C až 5 °C). Aby rouby nevyschly, můžete je ukládat do písku, který si udržuje svoji vlhkost, nebo přímo do země na zahradě.
Existuje několik způsobů roubování. Podstatné při roubování je, aby byla tlouštka podnože a roubu přibližně stejná. Pro aplikaci roubu tzv. spojkováním uděláme hladký a šikmý řez na podnožii samotném výhonu. Vznikne tak elipsový řez. Roub se následně ořeže tak, aby měl výhon maximálně 5 pupenů. Následně se přiloží k řezu podnože a pevně sváže štěpařskou páskou. Místo roubování se zatře štěpařským voskem. Dbejte na to, aby byly řezy na podnoži i roubu stejné.
Spojkování nebo kopulace
Pro použití této metody roubování je zapotřebí stejný průměr rouble a kmínka/větve, ideální je v průměru cca 1 cm. Nejčastěji se tato technika používá u mladých stromků jabloní, hrušek, třešní, švestek, angreštu či rybízu. Větev i roub je třeba seříznout šikmo ve stejném úhlu, aby byla styčná plocha co největší. Obě řezné plochy je třeba k sobě přiložit a spoj zpevnit obvázáním štěpařskou páskou a překrýt štěpařským voskem. Větev a roub musí tvořit jeden celek, díky hermetickému spojení se zamezí vnikání vody a patogenů ke spoji.
Plátkování
Tento způsob roubování se používá v případě, že je podnož hrubší než roub. Roub zůstává stejně ořezaný jako v případě klasického spojkování, ale jeho spodní část se zkracuje tak, aby bylo možné roub přiložit na kůru podpnože. Podnož se vodorovně ořeže a stejně tak se šikmo ořeže z jedné strany kůra i s částí dřeva. Vzniknou tak dvě „holé“ plochy.
Tímto způsobem vytvoříte přiměřený řez pro roub. Tímto způsobem roub přiložíte k šikmé ořezané části a pevně svážete. Rány podnože se zatřou štěpařským voskem.
Štěpení na kozí nožku
V tomto případě je roub menší než podnož (ta by měla mít 2 až 4 cm) a umísťuje se do boku podnože (proto se nazývá také roubování do boku). Z roubu je třeba vyříznout trojúhelníkový klín a vložit jej do vyříznutého otvoru stejného tvaru na podnoži/větvi. Vrstvy musí k sobě přiléhat co nejdokonaleji. Spojit je můžete štěpařskou páskou nebo lýkem a pro oštěření ran použijte štěpařský vosk. Pokud má podnož větší průměr než 3 cm, můžete do něj naroubovat roubů více (2 či 3), rána se tak rychleji zahojí. Po roce můžete nadbytečné rouby odstranit. Tento způsob roubování se používá ke roubování třešní či švestek, jabloní a hrušek. Nejvhodnější období pro roubování na kozí nožku je mimo vegetační dobu, kdy rostlina odpočívá.
Roubování pod kůru
Pokud chcete omladit staré ovocné stromy, které přestaly dostatečně rodit, ale stále mají vitální podnož, použijte roubování pod kůru. Musíte odříznout kmen nebo větev a 3 cm kolmo od řezu rozříznout kůru. Špičkou nože ji jemně odchylte a do pouzdra zasuňte šikmo seříznutý roub se spodním pupenem nacházejícím se v horní třetině spojení mezi roubem a podnoží.
Roubování do rozštěpu
Jedná se o nejstarší známý způsob roubování, používá se k navrácení rodivosti starším stromům se zdravým podnožem. Tento způsob můžete použít u jabloní, hrušek, rybízu či angreštu. Kmen nebo větev (od 5 do 8 cm) jemně roztřepejte a do rozštěpu vložte roub seříznutý do klínu, aby se dotýkaly růstovou částí pod kůrou. Spodní očko roubu by mělo být v horní třetině spoje mezi podnoží a roubem a otočeno by mělo být směrem ven.
Očkování ovocných stromů
Očkování je druhem rozmnožování ovocných stromů, kdy se na podnož jednoho stromu přenáší tzv. očko (což je pupen se štítkem kůry) druhého či příbuzného stromu. Přenášené očko je menších rozměrů, jako část podnože, na kterou pupen umísťujeme.
Ideální podmínky
- spící pupeny (přenášené) musí být dobře vyvinuté
- podnož musí být ve fázi aktivního růstu (vyživovaný), aby bylo očkování co nejúčinnější
- ideální je očkování provádět v jarním nebo letním období (očkovací sezóna, proudění mízy). Pro očkování je to především červenec–srpen
Očka se odebírají ze zdravých částí ovocné dřeviny. Nejvhodnější jsou očka z oblasti vnější koruny ovocného stromu. Jde o tzv. letorosty, z nichž se odstraní vrchní část a ponechají se jen stopky listů. Jako znak úspěšného zaočkování je signálem to, že po přibližně 2-3 týdnech stopky odpadnou.
T očkování
Očkovacím nožem nařežte kůru a lýko do tvaru písmene T (ve výšce 0,2 až 0,3 m nad kořenovým systémem) a špičkou nože kůru jemně odchýlte. Do vzniklého pouzdra vložte očko a převážte jej štěpařskou páskou, aby spoj pevně držel.
Forkertovo očkování
Při tzv. Forkertově očkování je třeba do podnože ve výšce 0,2 až 0,3 m shora vyříznout jazýček kůry i s jemnou částí dřeva. Měl by být stejně dlouhý jako štítek očka. Ten na dolním konci seřízněte, zasuňte za odhrnutý jazýček a zapáskujte.
Plátkové očkování
Na větvi nebo podnoži roubované rostliny vyřízněte plátek/proveďte zářez a na jeho místo vložte vyříznuté očko. Spoj ošetřete štěpařským voskem a převažte štěpařskou páskou.
Nejčastější otázky – FAQ
Kdy a jak očkovat ovocné stromy?
Co znamená roubování sedýlkováním?
Co je roubování za zelena?
Autor článku
Komentáre
Přidat komentář
Vzhlédnite také naše inspirace
Je vaším snem mít kuchyni zařízenou v provensálském stylu? Potřebujete zařízení laděné v bílé a stylové doplňky, díky kterým si budete připadat jako na jihovýchodě Francie.
Jsou knihy nedílnou součástí vašeho života a obklopujete se jimi ve velkém? Pak jim pořiďte pořádnou knihovnu, v níž se budou vyjímat a která se zas bude vyjímat ve vašem obývacím pokoji.
Betonové květináče se skvěle hodí nejen do vaší zahrady, ale i do bytu. Můžete do nich zasadit různé sukulenty, ale například i jehličnany.
Publikováno dne: 24.02.2019
Posledná aktualizácia: 13.04.2023
V této kategorii najdete i:
Chtěli byste, aby bílá, růžová nebo krémová magnolie zdobila vaši zahradu? V našem pěstovatelském speciálu se dočtete, jak magnolii pěstovat.
Vysoké teploty, ostré sluneční paprsky a nedostatek srážek nevyhovují květinám, stromům ani trávníku. Jak na pravidelnou zálivku všech rostlin?
Jak správně zvolit rostliny na terasu a kterým druhům se bude nejlépe dařit? Parametrů výběru a požadavků je hned několik.
Dobrý den. Můžete mi prosím poradit kde sehnat gumové pásky - šátečky na očkování. Děkuji za odpověd.
Zdeněk Rackiewicz
Článek plný odborných i pravopisných chyb je skvělou vizitkou dnešní žurnalistiky. Jen do toho. Už nadpis je perlou.