Železné pánve a nádobí: výhody, nevýhody používání, údržba, čištění, vypékání pánve

Moderní pánve s nepřilnavým povrchem, nebo klasické železné nádobí – liší se vůbec vaření na různých površích? Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využití. Tak je tomu i v případě železných pánví a nádobí.

Výhody a nevýhody železných pánví a nádobí

Vedle dnešních modernějších materiálů se využívají méně, ale stále mají svoje uplatnění. Možná vás překvapí svými výhodami a obstaráte si je do vlastní domácnosti.

Železné pánve na přípravu masa nebo palačinek

Rozdíl mezi železným a slitinovým nádobím

I když v minulosti se využívalo i nádobí ze železa, dnes dostává přednost to ze slitin železa, v němž je i příměs jiných kovů. Jednou z nejznámějších slitin je litina, která obsahuje především železo, uhlík a malé množství stopových prvků síry, křemíku, silikonu, manganu nebo fosforu. Nádobí vyrobené pouze ze železa má odlišné vlastnosti než to ze slitin železa.

Čisté železo se velmi rychlě ohřívá, tedy i rychle chladne a mění teplotu. Protože teplota je málo stabilní, nedoporučuje se v železném nádobí připravovat dlouho vařená jídla, která by se snadno připálila, ale je vhodné spíše na rychlý ohřev. Litina se sice déle ohřívá, ale také si i déle udrží teplo. Protože teplota litinové pánve je stabilnější, je menší pravděpodobnost, že se jídlo připálí.

Rozdíl je i v hmotnosti těchto materiálů. Zatímco čisté železo je lehčí, jeho slitiny jsou těžší, pevnější a odolnější. Na železných pánvích je třeba vařit pravidelně, jinak zrezaví a znehodnotí se. Pánve z litiny však časem získávají stále lepší ochrannou vrstvu, která vytváří přirozený nepřilnavý povrch. Čím starší pánev ze slitiny železa, tím lepší vlastnosti při vaření má.

Výhody pánví ze železné slitiny

  • Vytvoří si přirozenou nepřilnavou vrstvu – Většina moderních pánví má nepřilnavou teflonovou vrstvu, díky které se jídlo nepřipálí. Ale když se tato vrstva poškrábe, do jídla se dostávají škodlivé látky. Na druhé straně si železné pánve tuto vrstvu vytvoří přirozeně, během používání. Čím víc pánev používáte, tím spíše se nepřilnavá vrstva vytvoří.
  • Stačí použít méně oleje – Díky přirozené nepřilnavé vrstvě na povrchu pánve nemusíte používat mnoho oleje nebo tuku. Na běžné opečení masa, brambor nebo zeleniny vám postačí mnohem menší množství masti, čímž připravíte zdravější a chutnější pokrmy. Čím častěji budete pánev používat, tím bude potřeba oleje menší.
  • Jsou odolné a mají dlouhou životnost – Zatímco teflonová pánev se vám zakrátko poškrábe a je potřebné ji vyměnit, pánev z litiny vám vydrží roky. Její kvalita se dokonce časem zlepšuje, proto nádobí vydrží i celé generace. Tvrdý a těžký materiál se zároveň nepoškrábe a nezdeformuje.
  • Dokážou dobře udržovat teplo – Pánve ze slitiny železa dokážou udržovat dlouho konzistentní teplotu, což je výborné při opékání jídla, při rovnoměrném vaření, ale také pečení. Tuto vlastnost nemají všechny materiály, např. hliník se ohřeje velmi rychle a rychle také mění teplotu, která tak není konzistentní.
  • Jsou vhodné na pečení – Litinové nádobí se dá použít i v troubě na pečení. Celý povrch nádobí je z litiny, takže je bezpečné jak na sporáku, tak také v troubě. Nemusíte se bát, že by se roztopila rouška nebo víko, protože materiál zvládne vysoké teploty. Stejně tak dobře ho můžete použít i v exteriéru nad ohništěm.
  • Do jídla přidávají železo – Nejde o mýtus, ale železné a litinové nádobí opravdu dodává potravinám železo, které se během vaření uvolňuje. Proto se doporučuje používat lidem s anémií, ženám, dětem, vegetariánům mebo jiným skupinám s nedostatkem železa, které mohou z této vlastnosti profitovat.

Výhody pánví ze železné slitiny

Nevýhody pánví ze železné slitiny

  • Nehodí se na všechna jídla – Nedoporučuje se příprava kyselých jídel (rajčata a protlak, kyselé zelí, citronová šťáva), prptože kyselina v nich může narušit nepřilnavou vrstvu, která se na povrchu tvoří. Také tento materiál dokáže získat chuť a zbarvení jídla, proto není vhodné v pánvi jeden den vařit česnek a jiné výrazne chutě a druhý den použít pánev na přípravu sladkých pokrmů.
  • Neohřívají se rovnoměrně – Protože nevede teplo úplně konzistentně, je potřebné ji používat na dostatečně velkém hořáku sporáku, aby se teplo dostalo do všech částí pánve a nejen lokálně.
  • Mohou zrezavět – Při nevhodné péči a údržbě může železné nádobí zrezavět. Stane se to, když je skladované ve vlhkém prostředí, když se nechává odmočit nebo když se používá na přípravu kyselých jídel. Naštěstí se tyto vrstvy rzi dají odstranit a pánev přivést do svého původního stavu.
  • Jsou těžké – Pro někoho může představovat problém jejich vyšší hmotnost, pro kterou se s nimi může hůře zacházet (napr. pokud vás trápí bolesti kloubů nebo karpální tunel). Proto si pečlivě vybírejte i velikost hrnce či pánve – větší neznamená vždy lepší. Pokud by vám hrnec spadl na nohu nebo na vydlážděnou podlahu, mohlo by to mít nepříjemné následky.
  • Držadla se ohřívají – Protože železné nádobí je vhodné i do trouby, jeho držadla se ohřívají spolu s celou nádobou. To znamená, že si hrnec nebo pánev nemůžete jen tak přidržovat při míchání, ale vždy musíte použít chňapku, jinak vám hrozí nepříjemné popálení.

Vypékání železné pánve

Železnou pánev si nekoupíte s už vytvořeným teflonovým povrchem – nepřilnavou vrstvu si musíte vytvořit sami vypékáním v troubě. Zabere vám to sice trochu času, ale výsledek stojí za to. Troubu si předehřejte na 175 °C a mezitím si pánev nebo nádobí důkladně umyjte horkou vodou a saponátem. Utěrkou ho vytřete úplně do sucha. Na pánev následně štětečkem v tenké vrstvě naneste rostlinný olej, a to z vnitřní i z vnější strany.

Na rošt do trouby položte kus alobalu, který zachytí stékající olej. Pánev vložte směrem dolů, aby mohl olej stékat, a vypékejte 10 minut. Po 10 minutách pánev vytáhněte, utřete přebytečný olej a vraťte zpět do trouby. Vypékejte ještě hodinu, ne déle, aby vrstva neshořela, a potom troubu vypněte a nechte pozvolna vychladnout. Je dobré pánev nechat vypékat i 2–3x, aby se vytvořil silný základ. Nepřilnavá vrstva se však bude budovat každým použitím pánve. Vypékání byste měli jednou ročně zopakovat a vytvořit 1–2 nové vrstvy.

Železné pánve na přípravu masa nebo palačinek

Údržba a čištění

Železné pánve se čistí poměrně jednoduše. Nemusíte se přitom bát poškrábání a narušení povrchu jako u teflonových pánví. Železné nádobí nepatří do myčky nádobí, kde by byl dlouho vystavený vodě – to by mohlo vést ke korozi. Nádobí umývejte ručně horkou vodou a houbičkou nebo měkkým kartáčkem. Na umývání se saponát na nádobí buď nepoužívá, nebo použijte jen velmi malé množství saponátu. Příliš mnoho saponátu nebo příliš agresivní čisticí přípravek by mohly narušit přirozenou vrstvu na povrchu, která se tvoří používáním. Ze stejného důvodu nepoužívejte ani drátěnku, ale spíše měkký kartáč.

Čištění železné pánve

Pokud jsou na pánvi zaschlé zbytky jídla, nikdy ji nenamáčejte několik hodin. Raději v pánvi ohřejte trochu vody, počkejte do 5 minut a zaschlé nečistoty seškrabte kartáčem nebo dřevěnou lopatkou. Na připálené místo můžete nasypat i sodu bikarbonu nebo hrubozrnnou sůl, které vám pomůžou nečistoty uvolnit. Po umytí pánve ji nenechávejte vyschnout pozvolna, ale vytřete ji látkovou utěrkou nebo papírovou kuchyňskou rolkou.

Co když se na železné pánvi vytvořila rez?

Pokud se železným nádobím teprve začínáte a nedopatřením se vám na něm vytvořily rezavé skvrny, nepanikařte. Neznamená to, že nádobí je třeba hned vyhodit, ale budete muset vytvořit novou ochrannou vrstvu na povrchu. V první řadě je potřebné zbavit se rzi z pánve, což můžete udělat namočením do octa. Ocet smíchejte s vodou v poměru 1 : 1 a pánev v tomto roztoku namočte. Nechte stát aspoň hodinu, po které zkontrolujte, zda se rez uvolnila. Pokud je vrstva tlustší, nechte odmočit déle, klidně i 12 hodin, pokud je to nutné. Každou hodinu však pánev kontrolujte, a pokud se rez už uvolnila, ukončete namáčení.

Pánev následně pořádně umyjte se saponátem a horkou vodou. Při umývání by z pánve měla zmizet všechna rez. Určitě si všimnete, že se uvolnila i ochranná vrstva, kterou jste si předtím vytvořili s olejem. Vůbec to nevadí, protože si ji zapečete znovu. Po důkladném umytí pánev opláchněte a vytřete dosucha. Teď je už pánev připravená na vypečení nové vrstvy podle výše uvedených instrukcí. Vrstvu si klidně vypečte i 2–3x, podle potřeby.

Jak uskladnit železné pánve

Nejdůležitějším kritériem při skladování železných pánví je sucho. Protože vlhké prostředí může vést ke korozi železného nádobí, vyberte mu suché místo, kde bude dobře chráněné. Nevhodné je umístění u umyvadly, kde může být pošplíchané, nebo u sporáku, kde se víc koncentruje pára z vaření. Železné nádobí lze poskládat do sebe tak, že mezi jednotlivými pánvemi by měla být tenká ochranná vrstva, napž. utěrka nebo papírová kuchyňská rolka, nebo je můžete zavěsit. Když ho zavěsíte, vyberte pevný a stabilní držák, protože železné nádobí může být pořádně těžké.

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Přidat komentář

Vzhlédnite také naše inspirace

Knihovny - obývák si bez nich nebudete vědět představit Knihovny - obývák si bez nich nebudete vědět představit

Jsou knihy nedílnou součástí vašeho života a obklopujete se jimi ve velkém? Pak jim pořiďte pořádnou knihovnu, v níž se budou vyjímat a která se zas bude vyjímat ve vašem obývacím pokoji.

Patrová postel - šetří místo a děti ji milují Patrová postel - šetří místo a děti ji milují

Co dělat, když máte jen jednu dětský pokoj, ale dvou mrňousů? Skvělým řešením, které šetří místo, je patrová postel. Děti ji budou milovat, hrozí však, že se poperou o to, kdo bude spát...

Zelená kuchyně - oživte svou kuchyni barvami přírody Zelená kuchyně - oživte svou kuchyni barvami přírody

Toužíte s příchodem jara osvěžit vaši kuchyni? Naberte odvahu a dodejte její originalitu jedinečnými odstíny zelené. Vneste do svého bytu kousek přírody a harmonie pomocí mátových,...



Publikováno dne: 21.11.2024
Posledná aktualizácia:
Hodnocení článku:
(92.2%)

V této kategorii najdete i:

Nafukovací postel/matrace na spaní do auta i do stanu – návod, jak vybratNafukovací postel/matrace na spaní do auta i do stanu – návod, jak vybrat

Nafukovací postel má množství výhod a ocení ji i vaše peněženka. Nabízíme vám návod, jak na výběr vhodné nafukovací matrace, čeho si při koupi všímat a na co nezapomenout.

Jak vyčistit čelní sklo zevnitř i zvenku, čím odmastit okna na autěJak vyčistit čelní sklo zevnitř i zvenku, čím odmastit okna na autě

Čištění čelního skla zevnitř i zvenku není vždy tak jednoduché. S účinným čištěním vám však může pomoci několik triků.

Jak vyčistit termosku: jak odstranit zápach, usazeniny od čaje, vodní kámen z nerezové termoskyJak vyčistit termosku: jak odstranit zápach, usazeniny od čaje, vodní kámen z nerezové termosky

Jak na správnou údržbu termosky? Prozradíme vám různé způsoby, které na to můžete použít.